Вхідні двері – візитна картка вашого будинку. За ними можна судити про достаток та естетичні переваги власників. Однак головна функція вхідних дверей – це захист приміщення від злому.

На ринку запропоновано величезний асортимент продукції, як китайських дешевих, так і дорогих моделей від українських та європейських виробників. Як розібратися в цьому різноманітті? Як зробити правильний вибір та не викинути гроші на вітер?

На жаль, висока ціна та ефектний дизайн дверного полотна далеко не завжди відображають справжню якість виробу. На що звертати увагу при покупці?

Конструкція вхідних дверей

Абсолютно всі вхідні двері мають схожу конструкцію. Якість виробу залежить від того, як ретельно виробник підійшов до вибору матеріалів на кожному етапі виготовлення.

  • Основа будь-яких вхідних дверей – каркас. Він складається з рами та ребер жорсткості. Від кількості ребер та товщини матеріалу залежить міцність конструкції. Раму роблять із куточків, швелерів або профільних труб. Ребра жорсткості виготовляються із куточків. Матеріали відрізняються розмірами. Переважно використовувати сталь.
  • Отвори у каркасі заповнюються утеплювачем. Він буває різної якості, а також може мати шумоізоляційні властивості.
  • Наступний шар якісних вхідних дверей – це листи металу, які кріпляться як із зовнішнього, так і з внутрішнього боку. Саме вони роблять дверне полотно стійким до злому.
  • Зовнішнє оздоблення – завершальний етап складної конструкції. Саме від неї залежить естетичний вигляд виробу.

Варто згадати і про важливі елементи, що впливають на якість дверей: кріпильні та протизнімні ригелі, петлі, замки, броненакладки.

Що впливає на товщину полотна?

Товщина дверей – не головний показник її якості.

Ця характеристика залежить від наступних елементів:

  • листів металу,
  • ширини ребер жорсткості,
  • виду зовнішньої та внутрішньої обробки.

Фарба та порошкове покриття практично не збільшують товщину полотна. Облицювальні панелі із МДФ, м'яка оббивка або дерев'яне покриття значно потовщують конструкцію.

Підбираючи вхідні двері, цікавтеся її внутрішнім наповненням, дивіться технічні характеристики. Це дозволить вам уникнути покупки "кота в мішку". За зовнішнім виглядом дверного полотна може ховатися тонкий лист металу, який відкривається простим консервним ножем.

Оптимальна товщина металу

За стандартом передбачено використання листів сталі завтовшки від 1,5 до 2,0 мм. На перший погляд, різниця здається незначною. «Для того, щоб просвердлити метал в 2 мм потрібно буде набагато більше зусиль!» – подумаєте ви. Але де ви бачили квартирних зломщиків, які носять із собою потужні дриля зі свердлами по металу? Щоб уникнути зайвого шуму, використовуються інші інструменти. У них менший ККД, а отже, кожен міліметр може стати вирішальним.

Не рекомендується встановлювати двері з листами металу менше ніж 1,0 мм. Вони надто тонкі і легко зламуються. Деякі двері деформуються від невеликої механічної дії.

Сталь завтовшки 3 мм значно збільшує вагу конструкції. Двері будуть важко відчинятися, а для її встановлення доведеться використовувати підсилюючі конструкції. Такий варіант підходить для спеціальних банківських приміщень, але не інтенсивного використання.

Оптимальна товщина сталевого листа звичайних вхідних дверей повинна становити 1,5-2,0 мм. Вона буде досить легка при відкриванні, але зберігати свої антивандальні властивості.

Недоліки тонких дверей

Товщина дверного полотна неймовірно важлива, оскільки її недолік має негативні наслідки. Найчастіше виробник дешевих дверей заощаджує на якості матеріалів або взагалі не використовує частину конструкції.

  • У тонке дверне полотно неможливо встановити якісний замок.
  • Тонкі двері – приваблива пропозиція для зломщиків. Відсутність ребер жорсткості стане причиною розтину від звичайної механічної дії, а невелика товщина сталевих листів легко піддасться інструментам для різання металу.
  • Виріб не передбачає якісну тепло та звукоізоляцію. Наповнювач може бути відсутнім для здешевлення конструкції, або не виконувати свої основні функції.
  • Дверне полотно до 40 мм у товщину унеможливлює встановлення контурів ущільнення.

При всіх вищеописаних мінусах тонкі вхідні двері відрізняються великою різноманітністю дизайнів. Вартість цих виробів невелика, проте така економія може призвести до значних втрат.

Мінуси великої товщини дверного полотна

Прагнучи за якістю, не варто робити ставку виключно на товщині дверей. З'ясуйте основні характеристики, які забезпечують захисні властивості: товщину металу, ширину ребер жорсткості, обробний матеріал з внутрішньої і зовнішньої сторони.

Навіть якщо всі характеристики відповідають і навіть перевищують оптимальні показники, ви можете мати справу з недоліками.

  • Занадто товстий лист металу значно ускладнює дверне полотно. Це створює не тільки незручності при використанні, але й може спричинити травми літніх людей і дітей.
  • Встановлення товстих і важких дверей вимагає особливої майстерності та високоякісних матеріалів. Для неї необхідні щонайменше 4 потужні петлі. Вартість робіт із монтажу буде високою.
  • Потужна вхідна конструкція дає велике навантаження на стіни. Неякісна цегляна кладка може вилитися в тріщини та деформацію стін.

Найбільш оптимальна товщина дверей різного призначення

При виборі дверей необхідно чітко усвідомлювати основні функції, які вони повинні виконувати.

 

Вхідні двері до квартири використовуються інтенсивно. Вона має бути зручною навіть для дитини. Дуже важливо зберігати баланс між комфортом та захисними характеристиками. Варто зазначити, що у під'їздах завжди хтось є. Сусіди можуть перешкодити зломщику, тому він віддасть перевагу швидким і безшумним способам відкриття дверей. Встановлювати дверну коробку бункерного типу - нерозумно, тому що це буде марною витратою грошей. Оптимальна товщина дверей у квартирах становить від 50 до 90 мм.

Двері у заміських будинках. За звичай будинки в приватному секторі не можуть похвалитися наявністю сусідів, які злякають зломщика, а значить захисні властивості дверей повинні бути вищими. Краще використовувати дверні полотна товщиною від 70 до 100 мм, що дозволяє їм бути важкодоступними для зловмисника та зручними для членів сім'ї.

Бронедвері в офісах та банках. Спеціальні приміщення, що використовуються для зберігання цінних речей, повинні мати посилену систему охорони. Дуже важливо підбирати потужні захисні двері. У разі краще відступити від стандартних рекомендацій і економити на товщині металу. Чим рідше користуватимуться дверима, тим потужнішими, важчими її можна робити. Не варто економити і на спеціальних підсилювачах полотна, системі багатостороннього замикання, захисту ригелів, антизрізах та інших важливих елементах, що покращують захисні функції дверей.

Для встановлення професійних вхідних дверей варто звертатися до спеціальних компаній з їх виготовлення. Більшості ж власників квартир та заміських будинків достатньо асортименту, запропонованого на ринку. Ретельно вивчайте технічні характеристики виробу, не орієнтуйтеся виключно на дизайн – і ви обов'язково отримаєте чудовий результат.