Головне призначення міжкімнатних дверей полягає у розмежуванні та захисті особистого простору. Але, крім практичних функцій, у дверей також є функція допоміжна - декоративна.

Зі збільшенням асортименту дверей вимоги до зовнішнього вигляду і кольору дверей стали грати при виборі провідну роль.

Щоб кардинально змінити вигляд приміщення, досить поміняти двері. Саме тому особливе значення має її зовнішній вигляд – деталі оздоблення, забарвлення та декор.

Підбір кольору дверей нерідко викликає труднощі та хвилює всіх, хто вирішив зайнятися дизайном свого житла самостійно.

При виборі кольору міжкімнатних дверей немає необхідності дотримуватися будь-яких меж: строгих правил, що визначають використання того чи іншого відтінку, немає. Зовсім необов'язково дотримуватись стандартів, головне — фантазія та почуття стилю.

Кольори дверей в інтер'єрі квартири

При виборі міжкімнатних дверей потрібно спиратися на домінуючий стиль будинку чи квартири.

У будинках, де кімнати оформлені по-різному, при виборі кольору дверей рекомендуємо покладатися на стиль вітальні (холу), також можна орієнтуватися на оформлення коридору або передпокою.

Двері природного, натурального забарвлення доречні у всіх стилях.

Теплі відтінки завжди привносять в приміщення затишок і тому особливо доречні в етнічних інтер'єрах.

Темне дерево (наприклад, у кольорі «венге»), чудово виглядатиме в суворій обстановці.

При підборі дверей для класичного інтер'єру краще орієнтуватися або на світлі, або дуже темні тони.

 

выбрать цвет межкомнатной двери

У кантрі-інтер'єрах (country) ставлять двері під старовину та в натуральних тонах. Вони чудово вписуються в загальний вигляд приміщення та роблять його більш індивідуальним.

В інтер'єрах з духом мінімалізму доречні двері у холодних відтінках та темні міжкімнатні двері без оздоблення (наприклад, у кольорі венге).

Нейтральний відтінок доречний у всіх інтер'єрах.

У сучасних інтер'єрах особливо доречні будуть виглядати міжкімнатні двері з темного дерева, а також пофарбовані: червоні, чорні, сині і таке інше.

Венге – дуже темний акцент у дуже світлих приміщеннях

Позначення «венге» у наш час використовується виробниками для назви різних темних відтінків, у тому числі темно-шоколадної, темно-бордової, чорної кави, темно-коричневої, аж до чорної.

Такі двері дуже вигідно виглядають в інтер'єрах, оформлених у різних світлих, аж до молочно-білого, відтінках: чим сильніший контраст темний/світлий, тим виграшніше.

Якщо подумуєте про те, щоб купити та встановити двері з цим покриттям, то враховуйте такі моменти:

  • Не варто встановлювати їх у приміщеннях з витягнутим плануванням (вузьких) і з поганим освітленням;
  • Двері з покриттям венге потребують особливої уваги; будьте готові до того, що їх доведеться часто мити: на таких поверхнях добре видно пил, краплі води і навіть невеликі ушкодження.

Поєднання кольорів підлоги та дверей

Більшість дизайнерів використовують такий метод: вибирають для дверей колір, який найкраще поєднується з відтінком покриття для підлоги. Такий спосіб рятує, коли підлога у всіх приміщеннях однакова.

Якщо покриття для підлоги в приміщеннях різні, то визначається відтінок, присутній у кожній кімнаті, і підбираються такого ж кольору двері.

У випадках, коли підлога викладена ковроліном, яскравою плиткою або лінолеумом, відтінок дверей можна підібрати того ж кольору, що й підлога в холі чи коридорі, але на пару тонів світліша. При цьому вибраний тон дверей слід підтримати таким же відтінком меблів, тоді в інтер'єрі не виникне какофонії.

Забарвлення меблів та дверей

Часто оттенок дверей подбирают под тон мебели, которая преобладает в доме.

Якщо в інтер'єрі переважають темні меблі, то можна вибрати двері такого ж відтінку, але на пару тонів світліше.

Якщо меблі в різних кімнатах відрізняються стилем і колірним виконанням, то можна поставити двері, в яких сторони пофарбовані в потрібний колір. Це нестандартні двері і коштують вони дорожче, зате чудово виглядають у такому будинку.

Поєднання кольорів стін та дверей

При підборі кольору дверей спочатку дивляться на те, як вони поєднуються з забарвленням стін.

Білі двері підійдуть для будинку зі стінами, забарвленими у різні відтінки білого.

У європейських країнах дуже популярні двері нейтрального відтінку – білий, сірий, кремовий; їх колір підтримує лиштви та плінтуси, вибудовуючи цілісну лінію оформлення інтер'єру. При цьому не потрібно, щоб двері гармонували ні з меблями, ні з підлогою, ні зі стінами.


Загальні рекомендації:

 

  • Якщо у вас темні підлоги, то з ними добре виглядатимуть глянсові або забарвлені білі/світлі двері, без виступаючих та гострокутних деталей, що майже зливаються зі стінами;
  • колір дверей може - але не повинен - збігатися з кольором меблів;
  • колір міжкімнатних дверей може не збігатися з кольором покриття для підлоги;
  • колір дверей може бути будь-яким, навіть дуже екзотичним, за умови, що він присутній в інших елементах інтер'єру, наприклад, віконних рамах, плінтусах або лиштві;
  • колір міжкімнатних дверей та віконних рам може бути однаковим;
  • Скляні двері та двері зі скляними вставками елементами особливо гарні в приміщеннях без природного освітлення або з вікнами невеликої площі, зі слабким штучним освітленням.