Незважаючи на безліч дрібних деталей, з яких складається ручка, не варто лякатися самостійної установки ручки на дверях. За фактом фурнітура для міжкімнатних дверей складається з двох головних елементів: ручки з розеткою (на 2 сторони полотна) та механізм-засувка.

 
Установка дверной ручки

Різновиди

Ручки-засувки бувають стандартними або з фіксатором для замикання зсередини (актуально для санвузла чи кабінету). Наявність додаткового поворотного механізму ніяк не впливає на процес врізання та встановлення. Внутрішня частина (засувка) врізається однаково для всіх типів фурнітури

Те саме стосується і принципу роботи ручки: натискна або поворотна – у будь-якому випадку встановлення дверної ручки здійснюється однаково, різниця лише в розмірах свердління.

Необхідний інструмент

  • Шуруповерт або дриль
  • Рулетка/металева лінійка
  • Коронка з дерева 50 мм
  • Свердло по дереву 23-24 мм
  • Стамеска
  • Молоток
  • Олівець

Також можна придбати готовий комплект для врізання ручок, де буде коронка та свердло.

Порядок дій

  • Для початку необхідно зробити розмітку: висота становить приблизно 800-1000мм (висота на ваш розсуд), горизонтальний відступ від краю - 60-70 мм, потім відміряємо центр торця (зазвичай двері завтовшки 35, 40, 55 мм) на такій же висоті. Для зручності з'єднайте точки центру торця та відступу 60 мм. Схема розмітки має йти в комплекті з ручкою.

Замер дверной ручки


  • Висвердліть коронкою наскрізний отвір діаметром 50 мм наскрізний отвір. Для акуратності та захисту полотна від пошкоджень рекомендуємо свердлити з обох боків.

Установка ручки на дверь

  • Потім в торці стамескою необхідно зробити прямокутний або закруглений отвір за формою, розміром і глибиною відповідної планки (пластина з засувкою). Зазвичай глибина 3 мм, а ось ширина та висота залежать від моделі та типу.
  • У підготовленому отворі на торці позначте центр. Тут необхідно свердлом по дереву просвердлити отвір діаметром 23-24 мм під засувку. Не робіть його занадто глибоким, щоб не зачепити фільонки чи царги. В утворений отвір встановіть засувку на пластині за допомогою шурупів.

Монтаж дверной ручки


    1. Потім переходимо до монтажу ручок дверей. Якщо це кругла поворотна ручка (кноба), необхідно зняти декоративну накладку за допомогою ключика, щоб отримати доступ до отворів кріплення. Якщо натискна, необхідно вставити квадрат (серцевину) у наскрізний отвір у двері та засувку. Далі знімаємо круглі декоративні накладки з різьбленням. Під знятим «капелюшком» знаходиться різьбова основа, яка прикручується шурупами до полотна. Зафіксуйте всі елементи кріплення.

    2. Вставляємо зовнішню половину ручки, потім внутрішню, одягаємо декоративну накладку та корпус ручки.

      Установка ручки на дверь

  • Підготуйте отвір у дверній коробці під клямку та металеву пластину. Це можливо декількома способами: прикрийте двері та позначте місце торкання клямки про дверний одвірок зверху та знизу. Також можна змастити язичок зубною пастою, що залишить слід на коробці при закритті. За допомогою металевої лінійки розмітте місце для рамки та язичка. Додайте рамку до коробки.
 
Установка дверной ручки для межкомнатной двери
Установить дверную ручки на межкомнатные двери
 
  • За допомогою свердла чи стамески підготуйте вибірку для язичка.
  • Якщо всі деталі сходяться та механізм працює, то в отриманому місці виріжте контур рамки та прикрутіть її. Готово!

Головне в установці – точна розмітка, якісна ручка із міцного металу, дотримання інструкції та гарний інструмент для підготовки акуратних отворів.