Можна виділити три найпоширеніші причини заїдання замків:
● пошкодження, зношування, деформація ключа через тривалий час використання або виконання ним невластивих функцій (закручування шурупів, відкривання пляшок);
● грубе поводження з механізмом - не можна голосно грюкати дверима, тому що ударні навантаження та вібрації згубно впливають на замкові деталі;
● прокручування ключа з докладанням зусиль - якщо всередині щось клинить, необхідно вирішувати проблему, а не посилювати її шляхом прокручування через силу.
Таким чином, можна отримати цінний висновок: заклинити може практично будь-який замок, незалежно від його конструкції, віку та вартості. На це впливають умови експлуатації, вологість, забрудненість повітря, також не варто відкидати фактор заводського браку. Але останнє спостерігається часто лише у разі гранично дешевої продукції.
 

Порада:

Якщо ключ повертається насилу, то не варто зволікати з профілактикою. Можливо, механізм ще можна врятувати, елементарно змастивши чи видаливши піщинки, металеву стружку. Краще уникнути надмірного зусилля в спробі провернути застряглий ключ, так як це з великим ступенем ймовірності виламає замок або зашкодить сам ключ.

Як відкрити циліндровий замок?

Можливі симптоми:
● ключ повертається, але скрипить;
● ключ провертається, але не витягується;
● нічого не провертається.
Що ж робити, якщо під час відкривання/закривання замку чути нав'язливий скрип, скрегіт металу? Це означає, що в технічні зазори потрапив абразив (потрібне чищення), заводське мастило висохло (потрібно змастити). Пересихання пар, що труться, зустрічається частіше там, де личинка страждає від температурних перепадів, інею і конденсату. Мастило вимивається з водою та частинками пилу, тому такий механізм змащувати мастилом потрібно частіше.
Якщо стан механіки призвело вже до того, що ключ не витягується, настав час переходити до відповіді на друге питання: як відкрити личинку замку, що заклинила. Найбезпечніший варіант – викликати фахівців, які займаються подібними питаннями. Вони знають, як працювати, якщо всередині циліндра порушилася конструкція секрету. Після втручання фахівців можна розраховувати на подальшу службу замкових елементів.
Якщо ключ вже застряг одного разу, не варто більше ним користуватися. Як і самим замком у його поточному стані. Швидше за все, важливі деталі після екстреного висмикування стали непридатними, і ситуація може повторитися. У самий невідповідний момент.

Механізм клінить тільки при зачинених дверях

Бачите, що при відчиненні дверей замок працює нормально, а після захлопування клинить? Це говорить про розбіжність засуву з отвором у дверній коробці. Він може входити в шахту із заїданням або лише наполовину. Допоможуть у цьому напилок та дриль зі свердлом. Щоправда, розточування обов'язково передує точна діагностика - де саме і наскільки потрібно розточити отвір.
Зламаний замок, або заклинівший, може створити серйозні проблеми, якщо ви поспішаєте на роботу, повинні їхати на важливу зустріч або банально не можете потрапити додому. У багатьох випадках розбір несправного замку обертається великим випробуванням з висвердлюванням, пилянням, сточуванням, роботою молотом та іншими інструментами.
Куди простіше та вигідніше своєчасно обслуговувати циліндри, клямки та інші деталі. А також віддавати перевагу якісним товарам від світових виробників замків та дверної фурнітури.